08 February 2007

Berkeleys korporative kanal - komparativt sett

UC Berkeley har, historisk sett, spilt en viktig rolle for grasrotbevegelser og studentopprør på 60- og 70-tallet. Aksjonskanalen (tidligere kjent som den irreguære kanal, men befinner seg i dag med et mer politisk korrekt navn) stod sterkt, og studenter organiserte seg (jf. den korporative kanal, organisasjonskanalen). Free Speech Movement ble grunnlagt på Berkeley, og studenter her kjempet for ytringsfrihet og deltok aktivt i borgerrettighetsbevegelsen.

Etter å ha deltatt på møter i ulike organisasjoner her, kan jeg konstantere at - med visse unntak (asiatisk-amerikanske organisasjoner, studentradioen, fraternities/sororities) - kontrasten til Organisasjonslandet Norge er relativt drastisk.

For eksempel. På møtet til Amnesty Internationals møter var vi kanskje KANSKJE femten stykker. Tilsvarende på Social Change. På møtet til Campaign to End the Death Penalty var vi fire (en del kunne visstnok ikke komme, men likevel). På møtet til studentradioen var vi langt flere. På møtet til Berkeley College Republicans var vi MANGE. Møtene til diverse asiatisk-amerikanske foreninger holdes i forelesningssaler, ikke i vanlige klasserom. Det sier vel sitt. Her skal det noteres at om lag 40% av studentene ved UCB har asiatisk bakgrunn. Men likevel. Det virker som om studentmenneskerettighetsorganisasjoner (pust!) i Norge er både større og langt bedre organisert.

Et annet interessant element: Campaign to End the Death Penalty hadde fem standardargumenter vedrørende hvorfor dødsstraffen burde avskaffes:

1. The death penalty is racist.
2. The death penalty punishes the poor.
3. The death penalty condemns the innocent to die.
4. The death penalty is not a deterent to violent crime.
5. The death penalty is "cruel and unusual punishment."

(http://nodeathpenalty.org/content/page.php?cat_id=1)

I Norge er det vanligste argumentet at det er i strid med menneskerettighetene. Jeg nevnte dette med menneskerettigheter til hun jeg snakket med, og fikk som svar at det falt inn under argument nr. 5. Interessant sett i sammenheng med den gjengse oppfatningen av FN og det internasjonale samfunn i Amerika. Grunnloven kommer først. Selv der den kun er implisitt.

Avslutningsvis kan det nevnes at når folk snakker om Free Speech på campus i dag, så mener de som oftest kafeen med samme navn. Politikk har blitt kaffe.

Deerhoof: "Kidz Are So Small"

Utdrag:
If I were man
And you a dog
I throw a stick for you

If I were dog
And you a man
I throw a bit for you

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home