Hvorfor heter matretter alltid noe med Hawai når det inneholder ananas?
I dag fikk jeg servert en såkalt "Hawaiitoast" av en av de jeg bor med. Det vil si: ostesmørbrød (laget i ovnen), med skinke og - that's right - ananas. Det fikk meg til å tenke: Hvorfor heter matretter alltid Hawai etellerannet når det inneholder ananas? Og: Hvor kommer egentlig ananas fra? Det fikk meg også til å tenke på den Stompa-episoden (stoooore, amerikanske ananasdrops!), men det får vi ta en annen gang.
Altså. Ananas. Denne rotfrukten - som ikke er en rotfrukt, men som likevel utgjør seg for å være nettopp dette, som i århundrer har vært utnyttet av lokalbefolkningen - de fattige, skitne små barna, hvis organer snart snappes opp av korrupte politibetjenter, ja, disse, disse og DISSE barna, ja, nettopp DE tenker - ja, endog LENGTER - etter å kjenne den sødmefyllte smaken av frisk ananas på tungen....HNKH BØRDE, Peru! Tilbake til studio!
...ananas ja. Men først: ananastoast!
Ananastoasten, kunne min rastabeflettede romkamerat fortelle meg, ble oppfunnet i det tidligere DDR, av en østtysk fjernsynskokk. Noe merkelig at den da ble oppkalt etter en amerikansk delstat heller enn for eksempel Bodensee. Nu vel, merkeligere er det i det hele tatt at de i det hele tatt benyttet ingredienser som ikke akkurat var lett tilgjengelig der og da. Ananas fikk man stort sett tak i kun én gang i året. Men om man først fikk tak i det, ja, da er det klart man foretrekker å innta det sammen med det eksotiske tilbehøret brød, ost og skinke.
Mens jeg satt der og smattet på mitt stykke hawaiitoast, kunne jeg slå fast at - hvis og bare hvis - en matrett inneholder nettopp denne frukt, ender den gjerne opp med å bære navnet "Hawaii-...". Ta Hawaii-pizza, for eksempel. Det er egentlig en helt vanlig pizza, men se det! Et par usle ananasbiter, og vips! Pizza Hawaii! Det er nesten så du hører suset fra bølgene idet pizzafatet nærmer seg.
Om ananasens opphav kunne internettet meg fortelle, at, nei, ananasen
kommer ikke fra Hawaii, men tvert imot fra Brasil og Paraguay. Imidlertid ble vår venn ananasen allerede i 1813 introdusert til hawaiis strender (eller eventuelt litt lengre inn på øya), og siden den gang har den delt "den store øya" med både surfere og norske utenrikskorrespondenter på ferie (fom. siste amerikanske valg/-kamp kvalifiserer det for øvrig også som jobbreise).
Labels: Ymse